Man trenger strengt tatt ikke et salmakerverksted for å fikse en ødelagt søm, men har man først laget et salmakerverksted så åpner det seg en helt rekke med nye muligheter. Går man et kurs, kjøper et par bøker og selv prøver seg frem så vil man kunne reparere mye og lage en god del utstyr.

Trenger ikke store rommet

Rommet man behøver for å lage et salrom trenger egentlig ikke å ha noen spesiell egenskaper, men det kan være greit med god ventilasjon og et lett gulv og rengjøre. Plassmessig trengs det heller ikke så stor plass, men det er fint med litt god plass til lagring, slik at man kan ha system og orden i materiell, verktøy og utstyr. Det er en fordel om man har en vask og litt tørkeplass i nærheten.

salmakerkrakkSalmakerkrakken er kanskje den viktigste arbeidsplassen man trenger. Med denne kan man få en god arbeidsplass der materialet kan festes godt mens det arbeides med. Krakken har en klemme som strammer seg ved at man tråkker på en pedal. På den måten er det lett og flytte på arbeidet man jobber med. En salmakerkrakk koster rundt 3500 kroner.

Arbeidsbenk med en pleksiplate på toppen som danner en solid og flat arbeidsplate er det andre man trenger av større utstyr. Pleksiplaten gir en god arbeidsflate. Bak på arbeidspulten kan man med fordel lage et oppheng for verktøy slik at man har det man trenger lett tilgjengelig.

Symaskin til skinn kan man investere i, men mindre ting syr man enklest for hånd. En symaskin kan være kjekt for repprasjon av dekken, men en ordentlig salmaker symaskin koster en del kroner.

ArbeidsbenkOppheng_over_arbeidsplassenSkinn_fr_deling

Mye forskjellig redskaper finnes til bruk, men det er kun noen få ting man trenger til de enkleste oppgavene. Nedenfor er det ramset opp en del verktøy i alfabetisk rekkefølge:

Ambolt gir et solid underlag for alt mulig slags arbeid.

Avbitertang

Barberblad med holder

Borremaskin med holder slik at man kan borre rett

Falsbein av plast til glatting av læret

Filer i flere typer

Gyldenlær redskaper til gravering av skinn

Halvmånekniv

Hoggjern til bla. å kutte rette snitt i skinnet

Hulltang

Høvel liten og skarp til lær

Kantskjærer

Klubber i tre og plast

Kniv

Krumme nåler til sying

Linjal i flere lengder både av stål og plast

Lærsaks

Nebbetang

Nåler

Plastklubber

Remskjærer

Rifletre til å behandle kanter

Rundsyl til å lage hull

Sag liten

Saks

Seilmaker hanske

Skyvelær

Stålpasser

Sverdsyl til å lage hull

Syrille

Søm rulle for å markere sømmer

Tenger i forskjellige typer

Tvinner i forskjellige størrelser for å holde deler sammen

Vinkeljern til korrekt måling

 

Diverse_salmakerverktySalmakerutstyr kan kjøpes bla på Skinnlåven