I 2002 kjøpte Jeanette og Kenneth Sande gården fra 1800 tallet nær kysten ved Falkenberg i Sverige. Drømmen var å lage et hestesportanlegg som kunne bli et sentrum for hoppsporten i området. Dette har de klart. De har til og med tatt navnet hoppcentrum.

Hoppcentrum er et aktivt sted hele året med kurs, treninger, stevner, pay and jump, m.m. Om sommeren kommer det 70 til 100 ryttere fra Norge på treningsleir. Rideklubbene i området bruker i tillegg stedet til stevner. Nivået på stevnene er helt opp til landsstevner.

Omrdet_p_Hoppcentrum_er_velstelt_og_innbydendeEt fint sted å være

Det var Jeanette som hovedsakelig lokket Kenneth til Sverige.  – det er billigere her og samtidig er min kone svensk – sier Kenneth. Han legger til at det er et fint sted å vokse opp for datteren.  Skolen er nærmeste nabo.

Stedet ligger langt sørvest i Sverige, men det er gode bilveier fra Oslo og det går ferge til Norge. Rundt gården er det bygd mye ut siden 2002, men Sande familien har leid 150 mål rundt gården slik at de har mer enn nok plass til hester og aktiviteter.

Falkenberg området består av mange gårder og de fleste av dem holder på med hest. Det er derimot mangel på steder som arrangerer konkurranser. Hoppcentrum er av den grunn blitt et sentrum for konkurranser.

Plass til 100 hester

Anlegget består av 44 bokser fordelt på tre permanente staller. En av dem er igjen delt opp i avdelinger med bokser og salrom. På den måten er det flere avdelinger som leies ut til ryttere med flere hester.

I tillegg til de permanente stallene har Kenneth kjøpt to store stevnetelt som han bruker det meste av sommeren. Dermed kan han stalle opp rundt 100 hester på en gang.

Alt skal være godkjent og ordentlig – sier Kenneth.

Utvendig er stallbyggene fint bygget og velholdt. Det er symmetri i byggene med tanke på vinduer, vifter, osv. Inne er alle stallene innredet med bokser og bjelker i lys brun farge kombinert med mur, murstein og tre i resten av byggene.

Et_av_to_stevnestallerNy_stallen_er_bygget_i_mur_med_murstein_og_i_avdelinger_med_egne_salromGamlestallen_p_Hoppcentrum

Smarte og sikre løsninger i stallene

Selv om stedet ligger i syd Sverige og man skulle tro det ikke blir så kaldt så langt sør, så blir det frost om vinteren. Vannet til hestene i stallen består derfor av et sirkuleringsanlegg. Vannkar_med_sirkulerende_vann_som_ikke_fryserPå den måten blir det ikke stående vann i noen rør stille som kan fryse. Vannet er i tillegg litt lunket pga oppvarming slik at hestene ikke får helt iskaldt vann og det hjelper mot frosten.

Ventilasjonen i stallene består av et undertrykksannlegg i tillegg til varmluftsvifter som gir varme på kalde dager. I boksene brukes det flis eller halm. Prismessig er flis og halm samme som i Norge.

Hestene_har_god_plass_ute_i_store_paddockerAlle hestene har og skal ha paddock eller større beiteområdet å gå på. Bakken består for det meste av sandbunn så den drenerer godt, men det gror litt dårligere enn i en mer jordete bakke.

Ridebunn skal være ett ikke tema

Ridehallen er laget med limtredragere og ble bygget i 2004. Den er klar til isolering og har mange vinduer, noe som gjør den lys og fin. Bunnen er fiberbunn fra Walber – Bunnen skal være et ikke tema – sier Kenneth

Kundegruppen i det daglige er ryttere som leier boksene. De betaler tusen kroner pluss moms. Høy, flis og alt arbeidet gjør de selv. Om man ønsker kan man få foring, utslipp, m.m., men de fleste som driver med hest i Sverige vil ikke betale for helpensjon.

Ute er det en veldig stor gressbane. Den lå der når de kjøpte gården, men den er bearbeidet med årene og fremstår nå med både vannhindre og en komplett Derby bane. Hinderparken er vel utstyrt og mye av det som brukes er Kenneths egen konstruksjon. Han tegner og får laget nye spennende hinder som brukes både på eget sted og på norske store konkurranser som for eksempel Artic Equestrien games.

Stor_gressbane_med_mange_hindreUtebanen_med_gjestestall_som_bygges_i_bakgrunnenRidehallen_har_limtredragere_og_Walber_bunn

På innsiden av stallene i le for vinden fra sjøen er det en stor ridebane med fiberbunn som i ridehallen. Bortenfor den skal det bygges en tilsvarende bane, men den skal ha vanningsanlegg som ligger i bakken og vanner bunnen fra undersiden forteller Kenneth.

Sm_hytter_til_foreldre_og_beskendeStedet har som mange andre steder solarium og flere vaskeplasser. I tillegg er det en stor skrittemaskin med tak.

Hytter og gode sosiale muligheter

Et viktig tilbud er overnattingsmuligheter for foreldre og andre som kommer på besøk. Ved siden av gress ridebanen står det derfor 4 små hytter. Kenneth har fått lov til å bygge 3 til. I tillegg har han hybler og hytte til ryttere som kommer på kurs.

Når man er på besøk skal man ikke bare ri og jobbe. Det skal være et godt sosialt samhold. I Norge har man ofte et rom med vinduer inn mot ridehallen. De er ofte enkelt innredet. I utlandet er de som regel på et helt annet nivå. Inn til ridehallen hos Kenneth er det bygget et stort tilbygg med skinnmøbler, bardisk, biljard og gode bord med stoler.

 

Rytterstue_med_god_innsikt_til_ridehallenRom_til_mter_og_sosiale_aktiviteter_med_vindu_inn_til_ridehallenHer_blir_det_kaf_med_grillplass_p_utsiden_mot_ridebanen

Gården er bygget rundt ett tun. En av bygningene skal bli en kafé med sitteplasser ute i bakgården og på andre siden mot sandridebanen er det allerede en stor platting med bord og grill til hyggelige middager. – Man blir aldri helt ferdig med et slikt sted, men jeg har fått lov til alt av kommunen – sier Kenneth.

Hoppcentrum_ved_Falkenberg_i_SverigeSverige er ikke ute av finnanskrisen, men Hoppcentrum går godt

De som lykkes tross finnanskrisen er de som har et godt sosial nettverket, har en forsker i Sverige konkludert med i en artikkel i Ridesport nr 12 2011. Kenneth Sande er en som går inn i den kategorien.

Han er Norsk landslagsleder for ponnirytterne, er trener, arrangerer stevner, selger hester og er banebygger. I tillegg selger han hinderutstyr og har nå startet opp Saddledeal. Konseptet går ut på at hester endrer form med trening slik at den salen du kjøpte nødvendigvis ikke passer året etter. Med Sadeldeal kan du bytte sal når det er blitt et behov. Han har solgt 60 saler i Norge i år.

At Kenneth har et godt nettverk og gjør en god jobb kan rytterne som deltar på rideleiren til Kenneth skrive under på. Mange kommer igjen år etter år. Til å undervise får han i tillegg til seg selv, både Svenske og utenlandske topp trenere. Fra Norge kommer for eksempel Lars Rasmussen.

Stevne_og_dato_reklames_for_ved_innkjrselen_til_anleggetSymetri_og_orden_i_bygningeneVil du lese mer om Hoppcentrum kan du besøke deres nettside her