Tina har konkurrert aktivt i over ti år og har vunnet medaljer både i NM, Nordisk og VM for Islandshest. De siste årene har fokuset vært å bygge opp et eget treningsanlegg for Islandshester. Dette har hun fått til på gården sin som ligger flott til i Lier utenfor Drammen.
Det har vært en lang prosess med mange hindringer underveis forteller Tina. Stallmestern var inne i planleggingsprosessen høsten 2012, men siden da har planene endret seg mye. Noen av grunnene til at det har tatt lang tid, er søknadsprosesser, behandlinger og endringer av søknader i kommune og fylke.
Pusset opp den gamle låven på gården
Opprinnelig var det planlagt et nytt bygg, men det ble tilslutt en total renovering av låven på gården. I dag er det ikke mye som minner om at det har vært en gammelt låve. Både utvendig og innvendig er det meste nytt, men man har tatt vare på og synliggjort noe av den gamle bæringen. Disse bjelkene kommer godt frem der det flere steder er blitt en del av de røde mursteinsveggene.
I byggets hovedetasje er det plass til 11 hester. De står i bokser med åpne gitter helt ned mot gulvet. Foring av høy skjer derfor i stallgangen. På den måten slipper man at hestene tråkker ned høyet. Tina forteller at alt kveldshøyet er bort om morgenen, så det fungerer veldig fint.
I boksene er det drikkekar med sirkulerende system. Det holder en lunk og fryser dermed ikke.
Gnage og vedlikeholdssikkert
Boksveggene og ytterveggene er av plastplank. Vinduene er av PVC og lister i vinduskarmene er av syrefast metall. Hestene har dermed ikke noe de kan gnage i stykker og det er lett å rengjøre.
Salrommet er lekkert bygd med åpne løsninger. Salene henger på knekter man kan ta med og henge opp der man saler opp hesten sin. En smart løsning Tina selv har kommet på.
Utenfor salrommet er det laget en sjakt ned til underetasjen. Der kan man hive ting som skal vaskes. I bunn av sjakta er det laget sluk så om det hives ned noe som er vått så renner vannet ut i sluket.
Det er et hyggelig varmerom i det ene hjørne av stallen. Der er det varmt og godt med varmekabler i gulvet, kjøleskap og kaffemaskin. I andre enden bak en liten garasjeport finner man forrom, grovforrom og plass til flis. Gangen ut til det rommet benyttes også som vaskespiltet. Lager rommet har en annen dør ut til gårdsplassen slik at man enkelt kan trille inn firkantballer og trepellets som brukes som strø. Tina forteller at det er praktisk med trepellets, da de tar liten plass og kan dermed stå innendørs under tak.
Smart oppfinnelse for møkka
Bak en annen garasjeport finner man en gangbro med metallrister på begge sider. Ut der triller man og dumper hestemøkka. Den ender i en konteiner som står på bakken. I etasjen under kan møkk fra de boksene, trilles ut på samme måte via en liten garasjeport. Her dumper man derimot møkka rett frem og ikke til siden. Det smarte med systemet til Tina, er at man får fylt konteineren på tre steder og unngår dermed at det ikke blir en topp med møkk, som man må dytte på for å få fylt kontaineren. Møkka kjøres bort til deponi.
Stort undervisningsrom
Etasjen over stallen er det oppholdsrom, kontor og et stort undervisningsrom der det er høyt under taket og utsikt utover hele Lierdalen. Håndtakene på alle dørene består av hestesko som Tina har fått sveiset på, istedenfor tradisjonelle dørhåndtak. På kontoret til Tina er det musikkanlegg som styrer lyd over hele anlegget. Sikkerheten er også på topp. På kontoret er det overvåkningsanlegg som sender bilder til mobilen.
Tredemølle med vann
I underetasjen er det stallplass til 5 hester. I tillegg er det et vaskerom, vaskesplass til hest, tredemølle med vann og kombinert tørkemaskin, solarium og vibrerende gulv. Alt fra firma som selger maskiner spesielt til Islandshester. Tina sier derimot at andre hester selvfølgelig kan bruke maskinene. Hun har troen på at dette kan være et marked også for hester utenfor stallen, da man ellers må reise med hest til Krødern eller Gardermoen for tilsvarende tilbud.
Maskinene er ikke kun til rehabilitering, men forebygging og trening. En hest som kommer inn blir vasket og får på pose til evt. hestemøkk før den går inn i Aqua traineren. Den kan brukes med eller uten vann. Bruker man litt vann løfter hestene bena, men ved mye vann skyver de bena fremover. Gulvet kan også heves slik at hestene får motstand som en oppoverbakke. Maskinen er enkel i bruk og man kan lagre programmene for de enkelte hestene.
Tørkemaskin, vibrerende gulv og solarium i ett
Den andre maskinen har en tørkefunksjon, der hesten blåses tørr fra begge sider. Viftene ruller rundt slik at varmen og luften som blåses ut fordeles jevnt over det hele.
Over hesten er det solarium og på gulvet er det vibrerende gulv. Det kan i tillegg til å vibrere bevege seg som bølger på et hav.
Sikkerheten er godt ivaretatt. Det er godkjent brann anlegg, med bla lysende alarm, rømningsveier er godt markert og det er branndører og seksjonering der det er pålagt. Branndøren i hovedstallen er kledd med spesial plater som gjør at døren ikke ser ut som en branndør, men sklir godt inn med resten av interiøret.
Store uteområder med frostsikkert vann
Ute er det store paddocker til alle hestene. De er bygget opp med lekre tregjerder som har aluminiumstråd til strøm på innsiden. I alle paddockene er det frostfrie vannkar. De er gravd ned til frostfri dybde. Når hestene berører trykkbryteren fyller skålen seg med vann, slik at hestene kan drikke av et vannspeil. Når hestene slutter å trykke tømmer røret seg for vann og evt. vannrester i skålen renner ut fra et lite hull i bunnen.
Veien ned til paddockene er lagt om slik at man har en fin gangvei som er godt opplyst med led lamper rundt gården. I begge ender er det strømtråd på trommel som kan dras over slik at hester som evt. kommer seg løs, har et hinder til før de kommer seg ut av paddockområdet.
Rundbane med internasjonale mål
Nederst på jordet er det laget en stor rundbane med internasjonale mål. Den er anlagt med bærelag og harpet naturgrus på toppen. Rundt banen er det inngjerding og god belysning. Tina har søkt om å lage dressurbane i midten, men foreløpig er løsningen å låne banen til naboen.
Det har vært en lang vei, men resultatet er blitt veldig bra. Tina forteller at det er stor pågang om plass og gleder seg til å komme i gang.
Les mer om stallen og se hele bygget etasje for etasje her
Les mer om Tina her