Stallmester Harald Hilsen møter meg i stallen men tar meg raskt med til nabobygget til stallen. De har løst kravet i forskriften om velferd for hest og mattilsynets fordypning av forskriften, ved å lage en egen Isolatstall i et annet bygg.

Vel innenfor døren ser man to store bokser. Kravet sier at man skal ha isolatbokser dersom man har mer en 10 hester. Mattilsynet sier at man bør ha minst 1 boks pr 20 hester. På Bygdøy har de ca 35 hester så 2 bokser er nok i forhold til reglene.

Boksene er lite brukt

Harald kan fortelle at de har brukt boksene bare noen ganger. En gang til en hest med skadet hov, en annen gang til en hest de trodde kunne ha ringorm. Den ene boksen ble forresten brukt til en hoppe med et føll kommer Harald på. Det er heldigvis ikke ofte man har bruk for slike bokser, men de er fine å ha når de trengs.

Isolatbokser kan brukes til gjester, innslusing av nye hester, o.a., men de hestene må kunne flyttes raskt om behovet skulle melde seg.

Isolat_bokseneBoksene på Bygdøy er over mellom 10 og 12 kvadrat så de er store nok til både hest og evt. behandling. På veggen kan man se elektronisk styringssystem for ventilasjon. Det er laget et helt eget lufteanlegg til isolatboksene. Det er med pipe over boksene og med vifte i taket. I ene enden er det en stor ventil der luften kommer inn utenifra. Oppvarming foregår med varmvifte.

Brannsikkerheten er ivaretatt ved at det er eget aspirasjonsanlegg. Dette er sammen med stallen og andre bygninger koblet direkte til brannvesenet, med egne ringeklokker og lys for å markere hvor brannen har blitt utløst.

Forskriftene sier at det skal være egen vaskemulighet og tilgang til overtrekkstøy/sko. På Kongsgården er det satt opp håndvask, såpe og pair til tørk. Det er egne søplebøtter.

Egen instruks for bruk og renhold

Harald viser meg en internkontrollperm der det er eget punkt om Isolatboksene. I den rutinen kan man bla. lese at møkk og søppel skal lagres separat fra annet møkk og søppel inntil det kan bli kjørt bort.

Det står videre i permen om rengjøring av Isolatboksene. Dersom ikke veterinær krever desinfisering av stallen, så blir stallen kun vasket etter bruk. Det å desinfisere kan medvirke til resistente bakterier og skal derfor bestemmes av veterinær. Vask av stall gjøres med en diesel drevet høytrykkspyler. Den kan varme opp vannet til 100 grader før det sprøytes på. Normalt ligger temperaturen på 60-70 grader og da forsvinner all møkk fra vegger, tak og alt metall.

En smart ting som Harald viser er at de tre lampene som er i stallen har alle egne brytere. Dette fordi en hest som for eksempel har fått øyekatar, kan få skrudd av lyse over sin boks.

Vask_med_brann_og_viftestyring

Må ikke ha egen stall til Isolatbokser

For hesteanlegg som har flere staller rundt på området, kan man redusere antall/droppe Isolatbokser i forhold til et anlegg der alle stallene er samlet under ett tak. Ved behov må da den ene stallen gjøres om til Isolatstall. Det går an å ha Isolatboksene under samme tak som resten av stallen, men da må man ha egen inngang og eget ventilasjonsanlegg helt separat fra resten av stallen.

På Bygdøy kongsgård er Isolatmulighetene godt i varetatt og det er i grunnen bra at det er litt spindelvev i hjørnene. Det beviser at det heldigvis er lenge mellom vær gang boksene trengs.

 

 

Les punkt 14 i forskrift om velferd for hest her

Les punkt 14 i retningslinjer til forskrift om velferd for hest her

Kontaktinformasjon til Bygdøy Kongsgård  – se her

 

Artikkelen har vært publisert på Hest.no

 

 

 

ventilasjon_og_rokvarsler_rorvarmluftsvifte