Et ridebanevant skal gi en sikker innramming for ridebanen med en helning som gjør at bena til rytteren ikke blir klemt om hesten rir helt ut til vantet. Det skal ikke ha skarpe kanter eller andre farlige ting som kan skade hest eller rytter.

Et nytt ridebanevant er helt og fint, men ved bearbeiding av banen hender det at slodd og harv skraper inni vantet så det blir skader. Andre skader kan komme fra hesten selv ved at den sparker hull i vantet eller at platene går i oppløsning pga fukt fra banen og luften i seg selv.

Det koster litt å lage ett vant som tåler nevnte problemer, men det koster samtidig mye penger og arbeid å skifte ut vantet flere ganger i løpet av årene.

armering av ringmur til vantRamme betong

En solid løsning i bunn er å lage en ringmur på ca. 40 cm over justeringslaget som vantet videre kan bygges på. Dette kan lages i forbindelse med støpning av ringmur til selve ridehallens bæring, men kan også lages i etterkant som en støpt ringmur innenfor bæringen.

Gjør man det må man sørge for god armering og at den ligger an mot bæringen for reisverket til ridehallen. På den måten vil den bli solid og vil ikke flytte på seg om traktor eller redskapen bak kommer borti muren.

En enklere løsning enn å støpe er å bruke ferdiglagde elementer som på samme måte legges slik at de får en god støtte mot bæringens fundament og dermed ikke kan flyttes på ved påkjørsel av maskin eller redskap.

reisverketPlastplank er en langvarig løsning

På toppen av muren snekrer man så et reisverk som plater eller planker kan monteres på. Plater og planker av tre vil med tiden måtte byttes så en mer varig løsning er å bruke plastplank. Det er solid, tåler fukt og om man får en ripe i det så syntes det nesten ikke da plastplankene har farget helt igjennom. Det er ikke den billigste løsningen, men om man tenker lengre perspektiv der man må bytte ut vantet kanskje flere ganger så vil regnestykket bli mye bedre.

mur med reisverk overVed all montering av plater eller planker oppå en mur, må man passe på at muren i overkant ikke stikker ut, men at plater eller plankene går i flukt eller utenfor muren. Får man en kant vil en hest som setter benet på kanten kunne skade seg ved å få vridning i benet, o.a.

På toppen av vantet må man ha et toppbord. Dette skal ikke bare gjøre vantet fint, men hindre at man får flis om man som publikum «henger» på vantet, etc.

toppbordFukt er et problem for treverk og med en ridebunn som er fuktig bør man velge materialer med omhu til reisverket for selve platene/plankene. Impregnert materiale er noe dyrere enn ubehandlet trevirke, men på de mest utsatte stedene kan det være en god investering. Om man bruker plater så kommer de i mange typer materiale og her må man på samme måte velge plater som tåler fukt.

Bruker man planker eller plater til vant så monter dem slik at man kan skifte ut enkelt planker/plater om de blir skadet. Plastplank har not å fjær og skrus i fjære. Det er da vanskelig å skifte ut, men på den andre siden så skal det ikke være behov da de er så solide. Til toppbord kan man få plastplank som er avrundet i endene.

 

 

 

 

 

Les også

vant_hrk

Hvorfor har man vant og hvordan bør det lages?

Alle som har vært i en ridehall har lagt merke til vantet. De fleste tenker vel ikke på det som noe mer enn det som rammer inn ridebanen. Spørsmålet er om vantet har flere funksjoner og er det noen krav til høyde, vinkling, materiell og byggemetode?

Salting av ridebane

Salting av ridebaner før vinteren

Det er flere grunner til at det kan være behov for å salte ridebanen, men hva slags type salt kan brukes, hvor mye og ikke minst når skal det saltes?

vanningsdyepaskinnePR

Vanningsanlegg i ridehall

Ute kan man enkelt vanne en ridebane, men inne krever det mer presisjon i forhold til mengde vann og hvor vannet lander. Utfordringen man ofte har i ridehallen er fuktskader på ridevant eller tørr bunn langs vantet. På samme tid kan man ofte ha en fuktig bunn innenfor sporet.