Det selges høytrykksvaskere de fleste steder og i alle prisklasser. Mange kjøper enkle billige maskiner, men det er vanskelig å få til et godt resultat med kaldt vann. De siste årene har derfor salget snudd fra ti mot en med kaldtvann til 1 mot ti med varmtvann forteller Stein Askautrud fra firmaet IPC foma.

Stein forteller at de selger flest maskiner som trenger maks 16 amp. De kan gå på en eller tre fase strøm, ettersom hva man har tilgjengelig. For å varme opp vannet bruker maskinen diesel.

Enkel i bruk

ipc varmtvannsvaskere 3Maskinene er enkle i bruk. Skru på strøm, still temperatur og evt. såpemengde, så er man i gang.

Maskinene produserer fra 60 til 80 kw så de kan levere opp mot 20 liter vann med 85-90 grader i en kontinuerlig strøm. Det er viktig å huske på at dieselen har avgasser, så man må lufte ut etter behov.

Den beste temperaturen på vannet til normal vask er 50-55 grader. Temperaturer over det vil ikke hjelpe på renheten i stallen, men heller skade materialet. Spyler man derimot redskaper med olje og fett kan høyere temperatur være tingen.

Har man varme på vannet kan trykket være lavere enn ved kaldt vann, noe som er bra om man spyler for eksempel på treverk som kan flises opp eller mur som kan skalle av.

Flere muligheter med maskinen

I tillegg til vanlig power dyse som følger med, finnes det andre dyser til vaskejobbene. Turbodyse som roterer og sender ut tyngre vanndråper. Den er fin å bruke til spyling av betonggulvet. Til vegger er dobbeldysen bra da den sprayer ut vannet i vifteform og fungerer nesten som en svaber der man skyver møkka foran seg.

Maskinen har innebygget såpekammer. Man skal derimot ha kontroll på mengden i beholderen da maskinen må sende ut vann først av slangens 20 meter før såpen kommer. Når du er ferdig med å såpe inn, så kommer det 20 meter til med såpe. Noen steder kan en kombinasjon av avfetning, såpe og varmtvann være løsningen for å få materialet rent.

Firmaet selger i tillegg til vanlig såpe en landbruksvask som har bakteriedrepende middel som da både gjøre rent og fjerner lukten.

hytrykkspyling av stallLite vedlikehold men husk frostfaren

Vedlikeholdet av maskinene er minimalt. Om man bruker møkkete diesel eller vann så må man rense filtrene. Ca 75 % av landet har bløtt vann – Da kan man oppleve at vannet som kommer ut i begynnelsen ser møkkete ut. For å unngå det kan man tilføre spesialveske i en beholder i fronten. Har man derimot hard og kalkrikt vann kan det bli avsetninger i varmetanken som kan hindres ved å tilføre antikalk.

Før frosten kommer må man sette maskinen til lagring i et frostfritt miljø, da frost kan skade maskinen.

Maskinene leveres med 20 meters slange og 4 hjul så den lett kan komme opp kanter og trilles rundt til alle kroker i byggene.

 

Les mer om IPC Foma her