Ofte får man slitte helleområder eller sprukken gammel asfalt ute og harde kalde bråkete betonggulv inne i stallene. Det svenske firmaet Trafik og fritid leverer underlag til alle behov både ute og inne. Anders Bohm fra firmaet forteller at de har fire produkter som de tilbyr.

Fornying av eksisterende asfalt

En oppfinnelse som kommer fra USA er mønstertrykket asfalt. Man kan både bruke ny og gammel asfalt. Har man gammel asfalt, varmes denne opp, før det legges over et fritt valgt mønster. Deretter kjører man over med en valse slik at mønsteret trykkes ned i asfalten.

Etter at mønsteret er på plass maler man 3 lag med en spesialmaling. Dette gjør at man får en oppkjørsel eller en gangvei, til å se ut som den er hellelagt. Man kan velge mellom et utvalg farger.

Man slipper gress som kommer opp i sprekker eller at det hele løsner og sklir fra hverandre – sier Anders. Han påpeker derimot at også asfalt kan sprekke om ikke grunnarbeidene er gode.

Drenerende underlag med småstein

Et annet produkt er småstein som blandes inn i et spesiallaget bindemiddel, som deretter legges ut på ønsket uteområdet. Dette produktet kan iblandes farge og man kan bruke flere typer småstein. Resultatet er en fast overflate, men som er drenerende.

fire_muligheterLatex gulv til staller

Et gulvbelegg som kan brukes både til stallgang og i selve boksene, er latex gulv iblandet gummi granulat. Dette er et gulv som er veldig slitesterkt, er tett og som samtidig pga av gummigranulatene gir en mykhet.

Latex gulvet er slitesterkt og forholdsvis enkelt å holde rent.

Anders forteller at latex gulvet vil bli noe slitt om en hest står på samme stedet og skraper i timesvis, men ellers holder et latex gulv i mange år. Blir det slitt kan man legge på et nytt lag.

Gulvet legges i en tykkelse på ca 15 mm. Dermed vil gulvet fungere isolerende, slik at hestene slipper å ligge på et kaldt betong gulv.  Andre fordeler at man kan bruke mindre flis i boksene og det blir mindre støy i stallgangen.

Sureplay for lekeområder

Har man lekearealer, svømmebasseng eller andre rekreasjonsområder anbefaler Anders å legge et plaststøpt dekke. Dette kommer i alle mulige farger, mønstre og er i tillegg drenerende.

 

For mer informasjon besøk Trafik & fritid her