Flere staller har en eller flere siloer til kraftfôr. Foreldene med å ha siloer er at man kan kjøpe kraftfôr i bulk, noe som er billigere enn å kjøpe små sekker.

En annen fordel er at man slipper å bære hundrevis av sekker med kraftfôr i løpet av et år. Ved å ha en silo kan man tappe rett opp i forvognen uten å bære noe som helst.

Siloer kan man kjøpe i mange størrelser og av forskjellig materialer. For innendørsbruk er stoffsiloer egnet. Ute er ståltanker det mest vanlige. På messen Agroteknikk 2018 fortalte Kenneth Rønnestad fra Sisu Hest og Husdyr om siloer som er laget av glassfiber.

012En av fordelen med en silo som er laget av glassfiber, er at det ikke dannes kondens i den.

Kondens vil nemlig gjøre at kraftfôret blir fuktig og pakker seg. Fravær av kondens vil i tillegg kunne gi lengre holdbarhet til kraftfôret.

Enkel i bruk

Tankbilen pumper kraftfôret inn i siloen via et støvfilter som tar bort en del av støvet.

147 4722Ved bruk er den enklest metoden å sette fôrvognen rett under spjellet og åpne slik at den mengden man skal ha kommer ut. Alternativt kan det være praktisk å montere en elektrisk skrue, som fører kraftforet til forvognen.

Vedlikeholdet av siloen er liten, men har man en elektrisk skrue så må motor og system følges opp. Selve tanken til siloen rengjør man normalt en gang i året.

Glassfibertankene til Sisu Hest og Husdyr produseres av firmaet Svea Agri i Sverige og har en holdbarhet på over 20 år. Siloene kan man få i størrelser på 6, 12, 20, 25 og 31 kubikk.

 

For mer informasjon som siloene se her