Hestene er fra naturens side skapt for å spise fra bakken. Forkrybben må derfor monteres etter størrelsen på hesten, slik at nakken ikke kommer for høyt opp. Det å legge kraftfôr på bakken i en boks vil pga strø, hestemøkk og urin være en ikke akseptabel løsning hygienisk sett.

 forkrybbe3

Forkrybbene kan fåes i mange utgaver. Noen hester søler mye og da finnes det krybber med tverrstag som kan bøte på det problemet, men noen hester kan da slite med å få tak i kraftforet og dermed bli stresset fordi det ligger kraftfôr igjen i en posisjon som hesten ikke kommer til.

Tilsvarende kan skje med krybber som har en spillkant som blir ett oppsamlingssted for matrester. Dette lukter hestene og de vil kunne bli stresset og bite i krybben.

 

Forkar monteres solid fast i veggen slik at krybber med plugg i bunden som kan åpnes for rengjøring er en fordel. Alternativt kan man borre hull i bunden på de som det ikke allerede har bunnplugg. Det er en fordel i forhold til rengjøringen at krybbene ikke har hjørner, men er runde og fine.

 

forkrybbe2En del bokser leveres med forkrybbe som enten kan vippes ut eller svinges ut i stallgangen. Disse har to fordeler. For det første gjør de foringsrutinen lettere ved at man slipper å gå inn i boksen dersom man forer fra bøtter. For det andre gir tørt kraftfôr fra seg støv som ikke hestene bør puste inn. Målinger stallmestern foretok i 2006 viste at kraftfôr gir fra seg store mengder partikler som hestene puster inn i det hesten ”hiver” seg over kraftforet. Det viste seg at det er stor forskjell mellom type kraftfôr. For eksempel viste Byggpellets hele 7 ganger så mye støv som Champion Energi. Det å vanne kraftforet lett kan være en løsning, men for mye vann vil ødelegge hestens viktige spyttproduksjon. Krybber som vippes eller svinges ut kan derfor bidra til at støvet får lagt seg før krybben svinges eller vippes inn til hestene.

 

Rundt om i verden finnes det alternativer til krybber. Da stallmestern var innom Paul Schockemölle fikk man se en løsning der krybben var støpt inn i veggen og dermed var lett tilgjengelig både for hest og forer.

 

Det må nevnes at det på markede finnes kraftformaskiner som automatisk gir hestene kraftfôr fordelt på mange måltider utover hele dagen. krybbepaulschockemolle09Dette kan være en fin måte for hestene og få fordelt måltidene og dermed unngå magesår. Det er også tidspesparende for de ansatte på stedet. Ved bruk av slike maskiner kan det derimot være viktig å se på støvmengden i det kraftforet som detter ned i krybben til hestene med jevne mellomrom.