De siste årene har det vært flere typer kraftformaskiner på markede. Edmund Skoies i firmaet Skoies selger Ifeed maskinene. Han forteller at han har passert tusen solgte maskiner, men de fleste er kjøpt av travstaller. Jeg håper ridefolket vil se nytten av maskinene i tiden som kommer – sier Edmund
Både veterinærer og foreksperter er enige om at mindre mengder men oftere er bedre enn store mengder noen få ganger i døgnet. En slik foring vil bedre fordøyelsen og være med på å minske problemer som magesår, kolikk, etc. Ved hjelp av en kraftformaskin kan man gi den enkelte hesten en ønsket mengde kraftfôr fra 1 til 48 ganger i døgnet.
Om en hest skal ha tilleggsfôr kan dette enten blandes i om det egner seg for det, eller gis separat en eller flere ganger i døgnet. Oljer, høy og annet som ikke er fast er ikke å anbefale i maskinen.
De fungerer bra – sier Steinar Hammersborg.
Rett nord vest for Gardermoen flyplass ligger Nannestad treningssenter der Steinar Hammersborg holder til. Han var en av de første som kjøpte kraftforautomater for mange år siden. Maskinene hos Steinar gir kraftfôr 8 ganger om dagen – De fungerer bra – sier Steinar. Han har derimot hatt litt problemer med hester som har gnagd på nedre delen av maskine, men med litt endret montering fungerer de igjen som de skal.
Selve maskinene monteres enkeltvis i forbindelse med krybben i boksene. Det finnes flere forskjellige maskintyper ettersom hvilken type boks man har. Monteringen kan være på innsiden, utsiden, på vannrett eller vinkelrette gittervegger.
Alle maskinene kobles sammen elektronisk til en styringsenhet. Den fungerer som en klokke der man stiller inn antall ganger i døgnet maskinene skal slippe ned kraftfôr til hestene. På den måten får alle hestene kraftforet samtidig og ingen blir stresset.
Hvor mye som slippes ned til den enkelte hesten stille man inn på selve maskinen som henger ved boksene. På den måten kan noen få mye og andre lite.
Reduser opp til 30% og spar penger
En fordel ved fôring på denne måten, er at hestene klarer å ta opp næringen i foret bedre, enn om man gir alt på en gang. Dermed kan man redusere kraftfôr mengden med opptil 30%. Med en slik innsparing tar det ikke mange månedene før kostnadene ved kjøp av maskinene er spart inn.
På markede finnes det alternative systemer. Ett av dem er Hippo Feeder som bruker trykkluft istedenfor elektrisitet. Forskjellen ligger stort sett i at den enkelte mengden fôr i boksene styres via trykkluft og ikke strøm. Maskinen kan i tillegg styres fra mobilen og man kan få melding om noe er galt.
Ønsker man å ha maskiner der det ikke er strøm, finnes det også typer som går på batteri. Disse kan man da kun innstilling for hvor lang tid det skal gå mellom vær gang. Oppladet batteri holder i ca. seks dager.
Se produktkatalogen til stallmestern for firmaer som selger foringsmaskiner her.