De ansatte har over ett år planlagt stevne til minste detalj og med hjelp av 640 funksjonærer og 90 års erfaring så har Falsterbo Horse Show utviklet seg til et gjennomtenkt arrangement både for publikum, ryttere, hester, presse, messe og ikke minst for funksjonærene selv.

Fysiske forholdene er gode og vel gjennomtenkte. Området huser en stor sprangbane med gress. Arrangørene har i år fått hjelp av eksperter på golf gress til å pigge og behandle gresset slik at det fremstår grønt, fast og fint. Til sprangbanen er det en sand og flislagt oppvarmingsbane samt en gressbane. Dressur arenaen er stor og som for sprang så har de to oppvarmingsbaner. Alle banene har nylagt sand bunn med flis.

Arenaene er godt inngjerdet med slusing av ryttere og hjelpere ett sted og hester ett annet. Chief Steward Jaana Alvesparr som har ansvaret, forteller at dette gjør de for at man ikke skal få noen ulykker. Hun kan til Stallmestern fortelle at det i år ikke har vært noen ulykker verken i stallene, i slusingen, på arenaene eller oppvarmingen. Les ”Store forskjeller i forhold til Norge sier Jaana Alvesparr”

Sprang_2010Fra_dressur_arenaenoppvarmingsbanen_sprang_2010

Tilbud til Publikum er omfattende. Med over 60000 tilskuere i løpet av 9 dager må det være gode systemer. Parkering er det mye av og det er lett å finne frem med skilt og reklame langs hele innfarten. VIP_tribunen_2010Hele området er inngjerdet med vakter, men man kommer enkelt inn via egne innganger ettersom du er der som funksjonær, utstiller, sponsor, presse, rytter eller publikum.

Inne på området finnes det en mengde enkle spisesteder til fin restaurant og flere mineral og champagne barer. Det skal være et tilbud til alle. Selv om dette er ett idrettsarrangement så er det ikke mange barn å se. De barna som er tilstede finner man stort sett ved lekeområdet for barna. Der er det et stort barnhagetelt som barna kan være å leke. Det er selvfølgelig lagt opp til ponniridning og mer moderne leker som å være i en ball i ett stort basseng.

Messen er en stor del av arrangementet og alle firmaer som vil ha plass får det ikke, da man har satt en grense for at det hele ikke skal bli for stort. Med 240 ustillere er det allikevel så stort at man trenger nesten en hel dag bare for å komme igjennom det hele. Messeomraadet_2010Det var mange nyheter og spennende løsninger. Se egne artikler fra messen.

Rundt arenaene er det 5 tribuner til nesten 9000 mennesker i tillegg til en liten VIP tribune ved dressurbanen og en stor VIP tribune til 1500 mennesker ved sprangbanen. Det må nevnes at den ikke sperrer veien i forkant for publikum, slik man kan oppleve på norske arenaer. Det finnes i tillegg en del små sponsor områder, ryttertribune og pressetribuner.

På området er det 184 toaletter, minibank, renovasjonssystemer, informasjon og førstehjelp. Hunder var det få av og de man så var alle i bånd.

Service til ryttere og andre gjester som kom med fly er topp. Arrangørene hadde hele 16 biler som gikk i shuttel mellom flyplassen og stevnet.

inngangsomraadet_2010spiseomraadet_2010Falsterbo_messe

Programmet i løpet av stevnet er omfattende. Det avholdes 47 klasser innenfor sprang, dressur og feltritt. Totalt 670 hester starter. Parallelt med dette er det daglige kaninhoppings konkurranser og der var 114 kaniner påmeldt. Show blir det også plass til. Alt fra høydehopping uten sal, sprangryttere på dressurhester og omvendt til Tobbe Larsson med sine hester.

På den faglige siden var det daglige seminarer. Stallmestern deltok på et av seminarene der man debatterte dagens ridning og hva som må gjøres med den. Pether Markne (Grand Prix rytter i Dressur) og Lars Parmler (Landslagstrener for Finland og tv kommentator) var debettantene.  Hovedbudskapet var at de ønsker at alle jobber mer med grunnsits selv om det kan være litt kjedelig. Alt for mange ryttere selv de beste i Sverige kommer til kort pga manglende sits.

Porten_Derby_hinder_2010Andreas_Helgstrand_etter_seier_i_Folksam_Scandinavian_Open_2010Inngang_sprangarenaen_2010Lars_Parmler_og_Pether_Markne_2010

 

Informasjon og mediadekningen er stor under stevnet. Alle klasser overføres på intern tv sending som kan ses på store skjermer og i telt rundt om på arenaen. Presentasjon av ryttere er nøkternt og seriøst med vel tilpasset musikk når det passer. De er flinke til å få med publikum ved gode prestasjoner. Pressekonferanse_etter_grand_prixDet kan nevnes at premieutdeling er rettet mot hovedtribunen og ikke VIP tribunen.

Pressen er viktig for arrangørene. Det er satt av eget hus med store arbeidsrom og et mingleområdet med tv, drikke og mat til en vær tid. Utenfor er det et stort telt til pressekonferanser og på alle arenaer er det egne pressetribuner. Til hjelp har pressen et stort antall hjelpere med Malin Fredriksson i spissen som ordner intervjuer med dem man måtte ønske å prate med. Fotografer som skal på banen får vester og får sine plasser utdelt slik at man ikke hindrer rytterne. Det er forbudt for fotografene å forlate banen eller gå rundt på arenaen. Hatter som kan blåse bort er heller ikke tillatt. Her tar man ingen sjanser.

 

 

Mindre fest og mer hest var et slagord i år. Dette fordi Falsterbo er en øy med lange strender og store campingområder, slik at det finnes mange som kommer til hestestevnet kun for festenes skyld, men det er allikevel lagt opp til fest. På Campingen er det et gedigent partytelt i tillegg til et mindre der det er live musikk. Inne på området er det daglige fester i VIP teltet som gjøres om til after ride og i år også jubileumsfest der selveste Stein Endresen entret senen som Alexander Rybak. Festene gikk til ca kl to da alt stengte. Selv om det var mye fest så var det kontrollerte former med vakter og ridende politi.

stranden_2010Inngang_til_after_ride_2010

 

En uke blir for lite for stevne arrangøren og en langhelg blir alt for kort for en reporter. Falsterbo er for stort til bare en kort tur innom. Til det er det alt for mye å se og oppleve.

Stein_Endresen_etter_grand_prix_omgangen_2010Norske stemmer var det ikke mange av, men Connie Bull, Stein Endresen og  Oda Elise Nordstrøm Roth med følge var på plass. Fra pressen var det kun Sportmedia og Stallmestern som var representert så her er det plass til mange flere de kommende årene.

Årets stevne ble for øvrig avholdt i strålende sol. Med temperaturer over 30 grader så ble det en utfordring for hester og ryttere, men for publikum og presse så var sandstranden lokkende og godt besøkt.