Et produkt som damper høy er Haygain. Det er det Danske firmaet Equi-sales som selger produktet og Boudewijn Uytdewilligen viste frem de forskjellige løsningene under Norwegian Horse Festival.

Skal man ha en hest som yter maks teller alle detaljer. Høy som hestene spiser, er en viktig del av det. Boudewijn forteller at også hester som har sarte mager eller utfordringer etter for eksempel kolikk, har spesielt godt av dampet høy.

I dag skylder mange høyet i rennende vann, eller legger det ned i vann for å få bundet støvet. Haygain gjør derimot en enda bedre jobb ved at høyet dampes til minimum 100 grader i 10 minutter. Da er alt av bakterier og evt. soppsporer drept. I tillegg har alt av støv bundet seg til høyet.

IMG 20200213 123545Hvordan

HayGain består av et lukkbar tank i støpt plast med hjul for enkel transport, samt en dampgenerator. De lukkbare tanken kan man få til 6 kg, 18 kg eller 35-40 kg høy. I tankens lokk er det en temperaturmåler slik at man kan se når riktig temperatur er oppnådd.

Dampgeneratoren som er koblet til tanken, fylles med vann. Den tar vann nok til to runder med damping. I bunn av høybeholderen er det dyser som dampen kommer ut av. De må høyet dekke godt. Gjør de ikke det så vil termometeret vise feil temperaturen i tanken.

I bunnen av tanken er det ett hull slik at kondens renner ut. HayGain er et Engelsk produkt som er blitt brukt i England i 20 år.

IMG 20200212 173723Bruk

Man kan godt fylle høybeholderen om kvelden slik at høyet er ferdig dampet og klart til morgenforingen. Maskinen skal gå i ca. 60 minutter og da ti minutter over 100 grader. Høyet i beholderen bør brukes innen 24 timer. Man kan mao dampe høy for en hel dag.

Høyet man putter oppi tanken kan enten ligge i høynett, løst eller i ball med tråd rundt, ettersom størrelsen på tanken.

Vedlikehold består av å skylde maskinen med vann og avkalke maskinen med jevne mellomrom. Det er to års garanti.

 

Les mer om HayGain ved å klikke her