IMG 20200213 162127

Et godt vedlikehold av ridebaner, beiter og paddocker er viktig for ett godt resultat. Nå er Chapman machinery kommet til Norge, med en rekke maskiner for nettopp bedring av ridebaner, beiter, møkking av arealer, mm

Det finnes en rekke merker og maskintyper til vedlikehold av ridebaner, paddocker og beiter. Ett av merkene som nå forhandles i Norge er det Chapman machinery. Det er et Engelsk produsert merke.

Under Norwegian Horse Festival ble det vist frem en rekke redskaper. Geir Fossum som er Norgesforhandler, fortalte om redskapene i samarbeid med den Danske forhandleren Stig Møller.

IMG 20200213 162321Baneplaner

En ridebane vil ikke ha de egenskapene en hest behøver, om banen ikke blir vedlikeholdt på en god måte.

Slodden fra Chapman er solid produsert med flere funksjonsmuligheter. Helt først har den en jernstang som retter ut ujevnheter før hjulene kommer. Etter hjulene er det tinder som lufter bunnen.

IMG 20200213 162331Bak de er det en metallplanke som planer ut massen. Den kan justeres i høyden og man kan montere kniver på den, slik at slitasjen ikke skjer på metallplanken, men på knivene.

Helt bakerst er det trommel som jevner ut underlaget. På siden kan man enkelt montere kantskjær. Alt kan justeres i høyden slik at man tilpasser maskinen etter behov.

Vedlikehold består av smøring av bevegelige deler og fett i hjullagrene. Maskinen kobles opp mot en bil eller firehjuling ved vanlig kulekobling.

Baneplaner kan fås montert med tre punkts feste for traktor.

Møkkaplukker

Et spennende produkt fra Chapman er møkkaplukkeren. Den fungerer som en feiemaskin man trekker etter for eksempel en firehjuling. Den har en trommel med børster som samler møkk opp i en tank. Tanken rommer 400 liter og kan på en enkel måte tømmes elektronisk. Dersom møkk har tørket eller er fuktig, kan man senke tinder ned foran maskinen. På den måten blir møkka løsnet opp før den børstes inn i maskinen.

img20200213162210IMG 20200213 162238Maskinens trommel og tømming styres fra en bensindrevet motor. Motoren er laget slik at når man stopper går motoren i «dvale» og starter opp igjen når man fortsetter. Bredden på maskinen er 1,2 meter og trekkes av bil eller firehjuling med kulekobling.

Maskinen fungerer fint både i paddocker, gårdsplasser, beiter og stallganger så lenge underlagene ikke er ren grus. Hjulene er store slik at trykket fordeles over underlaget. Dersom børstene blir slitt kan de skiftes.

Rundballe flytter

IMG 20200213 162155Ikke alle har stor traktor til å flytte rundballer eller firkantballer. Chapman har en enkel liten sak som kan trekkes av f.eks. en firehjuling.

Man rygger inntil en rundball. Senker klypen og rygger litt til så hele rundballen er i klypen. Deretter starter man motoren som kan løfte opp hele 1600 kg, noe som er mye mer enn hva en rundball eller firkantball veier.

Hengeren kommer med boggi hjul.

Beitepusser

Et godt beite har behov for vedlikehold. Da er det fint å kjøre over med en beitepussing som kan slå i stykker ugress, rette ut spor etter hestenes løping og knusning av hestemøkk.

IMG 20200213 162135For å få til dette har man vanligvis behov for en traktor med en stor beitepusser bak. Chapmans mindre utgave er bygget opp på samme måte. Den har en 21 hestekrefters motor, med egen bensintank.

Motoren drar valsen med stålhammere rundt i stor fart slik at både gress, hestemøkk og gresstuster slås i stykker.

Er det veldig ujevnt underlag kan man montere boggi hjul. Om hammerne blir slitt kan de slipes eller skiftes ut.

Ved bruk, kan trekkstangen forskyves, slik at man kan klippe ut til siden for ATVn. Maskinen kommer med selvstarter. Hele maskinen veier 300kg

IMG 20200213 162144Gressklipper Rotorklipper

Har man store gressplener som skal klippes kan Chapman levere rotorklipper til å henge bak ATV. Den kommer med bevegelige kniver som bøyer seg om de møter for stor motstand.

Klipperen har en motor på 13hk og en gassvaier som man kan flytte til ATVn

Rive og jordlufter

Har plenen eller beite pakket seg, kan jordlufting være en riktig ting å gjøre for å bedre bla jordhelsen. Chapman har en rive og jordlufter til dette behovet.

IMG 20200213 162203Redskapen har to rader med tinder som retter opp og gir luft til underlaget. Riven kan også brukes på gårdsplasser.

 

For mer informasjon om Chapman Machinery sitt utvalg se nettsiden ved å klikke her

 

Besøk den Norske forhandleren ved å klikke her

 

Besøk den Danske forhandleren ved å klikke her