Tidlig i gummimattenes historie tok man belter fra transportbånd som man hadde på for eksempel steinbrudd, i bruk i staller. Utviklingen fra den tid til det store spekteret med spesialmatter som finnes i dag er stor. Mattene som lages i dag er som regel laget av resirkulert bildekk eller fra ny gummigranult og har forskjellige spesiallagede løsninger i konstruksjonen i forhold til bruk.

Fordelene med matter kan være mange. I en hesteboks vil en hest slappe mer av på en matte, enn et betonggulv der flisen kanskje har litt tynt lag og dermed gir både et hardt og kaldt gulv. En matte gir eier besparelser i forhold til flis, da mengden flis som behøves kun er til for å samle opp urin og ikke bygge opp et mykt og isolerende lag.

Vaskeplass_med_gummimatteMatter på vegger i bokser hindrer støy fra sprak og matter i stallgangen gir en rolig stall. Ute i skrittemaskiner vil matter gi et jevnt og mykt underlag.

Selve mattene eller flisene har som regel en lang levetid. De er laget slik at de tåler frost, falmer lite og tåler urin og annet søl fra stall og maskiner.

Utfrodringene med matter er derimot viktig å ta på alvor. Dårlig drenering eller og dårlig renhold kan forårsake farlige gasser og fuktighet. Feil bruk av skrittemaskin med gummimatter kan gi skader på hestebeina.

 

Unngå farlige gasser fra urin under matter i boksene

For ti års tid siden prøvde man ut matter i boksene på en galoppstall for å gi hestene mykere underlag og for å spare flis. Året etter ble mattene fjernet fordi det året presterte hestene dårlig og skylden fikk gassene og fuktigheten som dannet seg under mattene i boksene.

urinundermatteI dag sier flere leverandører at mattene har bedre drenering, men selv det er ikke nok. Jevnlig rengjøring under mattene er en nødvendighet om man skal ivareta et godt innemiljø for hestene. Vekten på mattene er som regel ganske stor, noe som er bra da hestene ikke får flyttet på dem, men det at de er så tunge gjør at renhold under og bak mattene ofte reduseres til ett minimum. Ofte ser man matter i bokser som heller ikke er tilpasset det bruket og eller renholdet er så dårlig at man formelig kan merke det svir i øynene. Det skal være unødvendig å si at det er skadelig for hestene på sikt.

Heldekkende matter i boksen

Det finnes produkter som kan hindre urin å komme under mattene. Det er for eksempel flytende gummi som kan dekke boksen helt og opp mot veggen. Varigheten av derimot være noe begrenset etter som tykkelse og hester med brodder kan slite raskere på støpt enn hel matte, men i forhold til gasser og fuktighet kan dette være et godt alternativ. Det finnes i tillegg matter på markede der man sveiser skjøtene i boksen slik at boksene får en hel matte i boksen og man unngår da på samme måte som støpt gulv at urin finner veien inn under matten. Det må nevnes at de fleste mattene i dag kan tilpasses størrelsen på boksene og de har ofte et overlappende låsesystem for å hindre at urinen finner veien inn under mattene.

Matter på vegger i boksene er ett annet bruk man ser ofte i enkelte bokser. De er ofte festet i overkant og henger løst ned på veggen for å hindre støy fra spark og samtidig beskytte hestens ben. Opphengsmetoden muliggjør rengjøring bak mattene, men samtidig er dette et sted flis og fukt kan danne muggsporer og fukt som ikke er ønsket i boksene. Feste bør derfor være slik at man på en lett måte kan rengjøre bak eller at det er så tett at det er små muligheter for fukt og flis bak mattene.

stallgangenGummi fliser eller matter i stallgangen gir en rolig stall

I stallgangene er matter et veldig bra alternativ. Det gir ikke bare en pen gang, men det gjør stallen sklisikker og mindre støyete. Stall Wenaas har lagt gummi fliser i hele gangen. De forteller at det var en tung jobb å legge da flisene legges i spenn på 3 cm, men resultatet er de veldig godt fornøyd med.

I vaskespilt brukes matter ofte for å få et sklisikkert underlag. Samtidig er det på samme måte som de andre stedene viktig at mattene løftes og rengjøres under ofte. Det blir nemlig ett sted der møkk og fukt kan bli liggende lenge og igjen gi dårlig klima i stallen og bidra til grobunn for mugg og sopp i bygningen.

Hester med brodder kan få skader ved for stor hastighet i skrittemaskinen

Matter eller fliser kan være godt egnet i skrittemaskiner da man slipper å måtte slodde med jevne mellomrom. Underlaget blir jevnt og hestene får en passe myk bunn å gå på. En del har derimot opplevd problematikk med jording siden mattene isolerer. En annen viktig ting å huske på er at man ikke skal bruke for stor hastighet i skrittemaskiner dersom man har gummibunn. Dette fordi hestene ikke får naturlig glidemoment og hester som har brodder kan være uheldig å få vridninger i hoven ide broddene blir sittende litt fast i underlaget.

skrittemaskin_med_gummimatterLvebruen_til_stallenGummimatter har flere bruksmuligheter. De kan legges ved inngang til stallen, gangveier eller på små områder både i paddocker og luftegårder. Matter eller fliser som brukes på slike steder er tilpasset dette bruk i form av sklisikring og legges med gummirastet underlag tilpasset bruken.