I 1960 dro Marit og Gunnar Jonsson til Island for å besøke slektninger, men også for å kunne ri på Islandshester som de hadde hørt så mye om. Marit og Gunnar red i Danmark, men da ikke på Islandshester. De fikk sin ridetur på islandshester som Tøltet, noe de aldri hadde sett eller prøvd før. De ble betatt og måtte ha slike hester med til Danmark. Året etter kom Sokki og Logi til Danmark.

 

I 1965 startet de sammen med Ellen Benediktsson (farmor) stutteriet Stenholdt. Det første føll blev født i 1967 og siden er det født mer en 100 føll på gården. I dag er det hovedsakelig datteren Astrid Jonsson som driver stutteriet.

AstridhesterSdk
Marit og Gunnar har vært aktive i alle år. De var med på å grunnlegge Dansk Islandshesteforening (DI) og FEIF og har i mange år været aktive omkring islandshestene både nasjonalt og internasjonalt. De har bidratt mye i den Norske Islandshesthistorien bla. holdt de i mai 1971 det første dommerkurset og hingstekåring på Søve. Marit er æresmedlem av DI, den svenske Islandshesteforening og av FEIF. Hun har skrevet 11 bøker om islandshester og skriver fortsatt.

 

Stutteri Stenholdt ligger på Skjelland, ved siden av et av Skjellands største skogsområder. Gården drives ved løsdrift. De har fire store folder som alle har inngang mot et felles område. Der er det et stort område med tak, forkar, saltsteiner og vann. Vannkaret er av den frostsikre typen. På den måten har hestene tilgang til rennene vann hele året rundt.

  

leskurSdk

porterSdk

Fordelen med denne organiseringen av beitene er at de enkelt kan få alle hestene inn i fellesområdet for deretter å sperre og henholdsvis åpne nytt beite.

Vært fjerde år dyrkes det en blanding av bygg og høy på foldene slik at kvaliteten på gresset blir bra over lang tid. Dermed er det alltid tre områder som hestene rullerer på å bruke.

Om vinteren går hestene på det gjorde som skal dyrkes opp til våren. På den måten så gjør det ikke noe at hestene tråkker ned og ødelegger jordet.

drikkekarSdkforkarSdk

Hestene lever stort sett gress fra jordene og høy på vinteren. Det er kun noen av hoppene som dier som får tilleggsfor. På gården har de 6 bokser innendørs, men de brukes kun ved evt. syke hester og til oppsaling før rideturer.

 

På spørsmål om hvordan de fordeler hestene på beitene, forteller Astrid oss at hun har unge og eldre hester sammen, hopper som vallaker. Dette mener hun er viktig fordi hestene da lærer av hverandre.

AstridhestSdk

Tilridningen av hestene gjøres ofte av andre ryttere, men de har Skjellands største skogsområde som nærmeste nabo slik at rideveiene er mange. For en del år siden når terrengsykling ble populært ble det ofte farlige situasjoner i skogen da syklistene kom i full fart og skremte hestene. Nå har alle klubber, staller og andre brukere av skogen et godt samarbeid som gjør at det nå er plass til alle på en god måte.

 

I disse dager samarbeider Astrid med naboen om å starte hestebutikk og det avholdes også kurs på gårdene.

 

Les mer om stutteriet på internett siden http://www.stutteri-stenholt.dk