God kvalitet på halmen er viktig for bruk av halm til hester. For å oppnå dette har man til nå lagre halmen innendørs for best mulig resultat.

Nå har firmaet Tama plastic industry funnet opp en innpakning som ivaretar kvaliteten ved utendørs lagring. Jan Brännkärr forteller om produktet til Stallmestern under Agroteknikk 2015.

Innpakningen av halmballene slutter med at det legges en spesial plast utenpå selve ballen. Plasten er laget med SCM teknologi som har mikroporer i seg. De gjør at fukt inne i ballen slipper ut, mens regn, snø eller fukt fra bakken ikke slipper inn. Plasten er UV behandlet så den tåler sollyset.

Halm TamaMetoden

Etter at man har laget halmen til rundball, legges det vanlig tråd nett rundt ballen. I avslutningen på nettet rulles det ut noen lag med pustene plast, før man igjen avslutter med nettet for å holde det hele sammen. På den måten kan rullballene lagres utendørs.

Plasten legges ikke på sidene av ballen så ved lagring utendørs legges ballene med ca. 10 cm mellom rom for å gi luft. Det må ikke bli så stor avstand at det kommer regn og snø direkte på sidene.

Foreløpig finnes maskinen som kan pakke kun til John Deeres maskiner i serien 800 og 900. Man kan få kjøpt et «kitt» for å installere på tidligere modeller. En rull holder til 45 baller og når man nærmer seg slutten på rullen kommer dette synlig frem med endemarkering slik at man ikke risikerer å presse en ball uten at det er netting igjen.

Jan forteller at man i tillegg til å frigi lagringsplass innendørs eller at man slipper å bygge lager, så sparer man på maskinparken da man trenger kun en enkel presse.

 

Les mer om produktet her

Tama plastic industry