Ridebaner er blitt en stor vitenskap der det ikke finnes noen fasit, men hundrevis av meninger, produkter og muligheter. Otto-Sport har konstruert en gummimatte som legges under sanden og gjør at hestene får det beste grunnlag.

Mattene er laget av resirkulert gummi, tåler frost og har 20 års garanti. Konstruksjonen i mattene er laget slik at når hestene treffer bunnen med hoven, vil kreftene fordele seg utover, i motsetning til om man ikke har matten, da sanden under hoven vil ta i mot hele støtet.

Mattene ligger støtt

Otto_mattenMattenes underside er laget slik at de ikke sklir, steiner nedenifra kan ikke komme opp og sanden ovenifra vil heller ikke skli ned under mattene. Selve mattene kommer i størrelse på en ganger en meter.

Konstruksjonen av mattene er slik at de holder hele topplaget i ro ved hjelp av gummi knotter i forskjellige høyder. Denne høydeforskjellen vil ikke hestene merke – sier Ulla Vilen-Gunnarsson. Hadde høydeforskjellen ikke vært der ville sanden bli glattere og faren for at hesten kunne skli blitt større. I tillegg har mattene både drenerende hull, men også det motsatte som gjør at en matte på en kvadratmeter, kan inneholde hele 4 liter vann. Dermed vil bunden holde på vannet bedre over tid.

Eksperter følger alltid med produktet

Når en bane blir bygget, pleier kundene selv å lage det bærende drenerende fundamentet. Så kommer firmaet fra Tyskland med matter, sand og fiber. De selger alltid produktet med eksperter som følger med for å passe på at resultatet blir bra – forteller Ulla.

Firmaet leverer sand som er fra en hard bergart og som er vasket. Det kan være kvartssand, silica eller granitt. Fiberen som blandes inn, er syntetisk, spesiallaget, godkjent av Tyske myndigheter og holder i minst 10 år. Fordelen ved bruk av fiber er bla at fiberen holder på fuktigheten.

Otto_matten_med_oppbyggingKonstruksjon av ute og inne baner

Firmaet anbefaler for utendørsbaner, at man legger et 5-10 cm lag med 18-40mm steiner etterfulgt av 5cm lag med 6-12mm. Deretter legges mattene som valses på plass for å sitte godt. Mattenes hull fylles så med 3-5mm lag som hindrer at sanden skal fylle hullene og tette dreneringen. På toppen legges så ca 10 cm med sand og fiber.

Hvor mye fiber som blandes inn er avhengig av hva banen skal brukes til. Firmaet forteller at det er mest fiber i sprangbaner, noe mindre i dressur og minst i en rideskolebane.

Skal man bygge en innendørsbane vatrer man banen helt flat. Så legges det et lag på 5cm med 6-12 mm før mattene legges. På toppen legges så et lag med ca 10cm sand med fiber.

Banene de lager ute legges med 1% fall. I enden av fallretningen legger man dreneringsrør. Firmaet bruker laser ved byggingen for å få banen optimal.

Ridebane_uten_bruk_av_sandSpesialprodukt for hobbybaner

Til hobbyryttere har de et annet produkt. Det består av gummibiter som erstatter sanden helt og holdent. Man legger et bærelag på ca 15 cm av steiner fra 0-36mm. Oppå det legges et lag med 0-16mm på 5 cm før gummien legges på toppen.

Denne type bane råtner ikke, tåler frost, miljøvennlig og lett å vedlikeholde.

 

Besøk firmaet her