Firmaet Waterboys i Sverige viste frem dette anlegget under Falsterbo horseshow. Innenfor drivhus har noe tilsvarende eksistert i mange år. Et Belgiske firma videreutviklet dette til å passe i ridehaller. Tomas Hågbäck i Waterboys forteller at dette er løsningen for dem som vil ha minst mulig i taket og har godt med vann. De må samtidig være villig til å betale litt ekstra – sier Tomas.

Systemet fungerer ved at en vogn kjører på en skinne i taket. Vognen har hengende under seg seks vann dyser – Disse kan alle stilles individuelt og man kan putte på dyser etter ønsket vannmengde. Dette kan være praktisk f.eks. om hallen har vinduer som gjør at solen tørker opp en side mer enn en annen.

Styringsenheten_til_rainrailTomas_Hgbck_i_firmaet_Waterboys_som_selger_rainrailEnkel betjening

Selve vannslangen ligger nede i skinnen så man kan ikke se den fra ridehallen. Skinnen må derimot festes litt ned fra taket så vognen med slangen får plass. Vognen drives frem og tilbake av en elektrisk motor. Maskinen styres enkelt ved manuell betjening, men det kan monteres tidsstyring. På betjeningspanelet kan man bestemme om man skal vanne hele ridebanen eller for eksempel kun de dysene som er stilt inn på sporet.

Det som er utfordringen ved systemet er at det krever tilgang til nok vann og et jevnt trykk. Dette får du normalt ikke ved et vanlig kommunalt vann. Det kreves derfor ekstra vanntank og pumpe som kan levere de 100 liter vann pr minutt og med seks bars trykk ved vannvognen.

Til sammenligning krever et tradisjonelt vanningssystem ca 30 liter vann pr minutt. Mengden vann gjør derimot at man ikke trenger å la vognen gå mer enn et par ganger før banen er blitt godt nok vannet.

Vedlikehold og drift av anlegget er uproblematisk – sier Thomas. Systemet er vel utprøvd innenfor drivhus, men nå med en tilpasset løsning for ridehaller.

 

For mer informasjon se nettsiden til Waterboys her

 

Piet Raijmakers har systemet i sin ridehall – les her og se film her eller klikk på bildet der man kan se vanningen i gang.