Det er ikke første gang Frank er i Falsterbo. Han forteller at han har bygget her siden 80 tallet så dette er et sted han kjenner godt og som han trives. Falsterbo er et av de få store stevnestedene som fortsatt har naturgress. – Det fungerer sånn passe. Vi hadde regn første helgen, så sol og nå litt regn igjen noe som gjør at banen blir tung – Et annet problem er at gresset fort blir slitt på noen steder – det skaper utfordringer. Så lenge det ikke er for mange startende i klassene så går det greit forteller Frank.

Frank reiser rundt i hele verden og bygger baner. Han sier han spesielt liker store arenaer der det er noen faste hindre på banen. Om det er gress eller sand er ikke det viktigste bare banen er god.

Hestene som starter blir bedre og bedre, men for Frank endrer ikke det så mye i byggingen av banene. Han bygger fortsatt baner ut fra at det skal være en god rytme for hest og rytter. Banene lages derimot slik at en rytter må kunne bremse og gasse hesten sin. – de må ha kontroll – da går det bra- sier Frank.

Er du noen ganger redd for at du har bygget en for vanskelig bane? – Nei det er alltid noen som klarer banene så redd er jeg aldri. Opp til 1.40 klasser skal banene bygges slik at hest og rytter utvikler seg. Etter det er det mer ren konkurranse som teller, men banene han lager skal være mulig å hoppe for de svakeste rytterne.

Frank har bygget flere baner til Olympiader. I London 2012 er det Bob Ellis som skal bygge. For Frank betyr det ikke noe at det ikke ble han – det er nok av stevner å bygge. Frank tar frem kalenderen sin og viser at han hadde en frihelg i januar og får noen i august ellers så er det store stevner vær helg.

Frank_Rothenberger_har_god_utsikt_til_arenaen_under_Falsterbo_HorseshowBlir banebyggingen en jobb må man slutte

For Frank er banebygging en lidenskap og noe han gjør som en hobby – du må ha entusiasme og kreativitet for å drive med banebygging.

Kommersielt konstruerer han og lager hinder for salg. Firmaet har gjort det i 30 år – det vanskeligste med å konstruere hinder er å komme på nye ideer etter så mange år.

Enkle ensfarvede hindre er vanskelig for hestene – hinder med kontraster og gode innfang gjør det stort sett lettere for hestene – mener Frank.

Med seg har Frank et team på flere banebyggere. På stevnene er det i tillegg mange hjelpere. I Falsterbo har han 4 grupper ute på banen. De består bla av flere nasjonale banebyggere som får god praksis ved å delta på et så stort stevne.

I Norge trekker Frank frem Terje Olsen-Nalum og Anders Hafskjold som to gode banebyggere og oppfordrer alle andre nasjonale banebyggere til å delta på minst tre fire stevner i året som hjelper til en annen banebygger. På den måten blir man en god banebygger.

 

Les mer om Frank Rothenberger her