Det å ha en så bra ridebunn som mulig til en vær tid hele året rundt krever daglig oppfølging av så vel brukere som drivere.

En ridebunn bør behandles som en ferskvare som skal holde topp kvalitet hele tiden. Den må ikke bli for hard, ikke for myk, ikke for møkkete, ikke for ruglete, ikke for støvete, ikke for glatt, ikke for stutt, osv.

 

 

Grunnlaget

For å lykkes må man ha noe å jobbe med. Sanden og tilleggsproduktene enten det er flis, gummi, filt, el.a. må bestå av et rent produkt uten for mye møkk. Det må være godt sammenblandet og komprimert så det ikke er for løst som grunnlag.

 

 

 

maskinarDaglig vedlikehold

Det mest vanlige er å jevnlig slådde banen for å få den flat og fin. Slodding dekker hull og fjerner homper. Om maskinen ikke kommer helt inn til vantet så må man ta riven fatt. En høy skrå kant kan i ytterste konsekvens få en hest til å tråkke over. Dette hendte på Øvrevoll for noen år siden med følget at hesten måtte avlives.

Bunnen må ved behov harves. Det vil si at man blander massen sammen – hvor dypt man harver må man justere i de enkelte tilfellene og behov. Det er når massen har pakket seg og blitt for har at man trenger å harve for å få mer luft og svikt i banen.

 

Valsing av banen gjør man når banen skal pakkes mer sammen for å få mer fasthet og grep for hestene. Mange ganger kan en myk bunn som harves bli for myk og det blir da fare for at hestene kan skli. Det er ikke så mange staller som har valse maskin, men de større konkurranse stedende har dette og bruker det ofte under konkurranser for at hestene skal få maks grep.

 

bunnHUtfordring om sommer og vinter

Vanning er et behov for de fleste baner i sommerhalvåret, men kan være et behov for flere anlegg store deler av året. Noen baner har nå voks noe som begrenser behovet for vanning. Det finnes mange vanningsanlegg, men det aller viktigste er at bunnen har lik fuktighet over hele banen slik at hesten ikke opplever to typer underlag i hallen. For mange kan vanning være vanskelig å få til i kantene uten at vantet også blir vannet. Det kan føre til råte over tid, så mange vanner da ikke helt ut. Tørre områder kan som nevnt gi ugjevnt underlag og eventuelle følger for hestene. Det å ha ett best mulig vanningsannlegg som dekker hele banen jevnt er å annbefale.

 

For mange kan vinteren skape utfordringer, selv inne i ridehallene. Der det er veldig kaldt kan bunnen fryse og danne en såle av is som har løst materiale på toppen. Det er ikke få hester som har sklidd på slikt underlag og fått seg en strekk. Stallmestern har snakket med veterinærer som kan fortelle at det har vært mye benskader i den siste tiden som sansynligvis er forårsaket i ridebaner. For å unngå glatte og ugjevne baner kan man salte banen.

 

bunnoerBrukerne

De daglige brukerne av banen har en viktig jobb i form av å møkke etter hesten sin. Møkk som blir liggende blandes fort inn i sanden og på sikt ødelegger bunnens egenskaper. Det bør derfor stå redskap tilgjengelig i alle ridehaller samt at bøtter blir tømt ofte. En god kultur på dette tjener alle parter på i lengden.