Det bygges mye i Norge og det er blitt flere og flere firmaer på markede som leverer og bygger både deler og hele anlegg.

Mye av det som leveres kommer fra utlandet der produksjonen og etterspørsel er mye større enn i Norge.

Flere og flere firmaer ser potensialet som er i Norge. Her er 3 firmaer som var på AEG som levere alt man trenger for å bygge stall, ridehall, baner og transport av hestene.

 

 

 

 

aegmesse7

Kikut Agri as

Et av firmaene som leverer det meste innen hesteanlegg i Norge er Kikut Agri as. De har levert staller og innredning siden 1986 og har fortsatt så mye å gjøre at døgnet burdet hatt flere timer.

På messen under AEG får vi som første i Norge sett den nye brosjyren med stallinnredning fra Pegasus. Der vises de nye boksene som har et mer eksklusivt utseende med kraftigere stolper. De leverer også dekkenoppheng i løs form. Med det menes at man selv kan montere så mange man vil på rad og rekke med den avstanden man selv ønsker.

Ett annet produkt Kikut Agri nå også leverer er kummer til vaskeplasser. Kikut Agri levere ellers staller, ridehaller, skrittemaskiner, gjerder, alarmanlegg, Otto matter, filt til bunner i mange typer, plastplanker, matter, solarium , skrittemaskiner, tredemøller, utebokser, forvogner, stålskap, hestehengere og mye mer.

 

 

aegmesse6En ny ting er automatisk foringsmaskin for høy. Den kan på samme måte som med kraftforautomater stilles inn på ønsket antall foringer. De er foreløpig noe dyre men det er på vei en ny billigere utgave.

På messen fikk vi sett stålskap som var i stor og god utførelse slik at man får god plass til flere saler, masse dekken og hodelag. De kan leveres med nøkkel eller med hengelåsmulighet.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Kubberød

aegmesse8Firmaet Kubberød har på kun 3 år blitt ett komplett firma som leverer alt man trenger til hesteanlegg. Det er eier av Backe gruppen som også eier Kubberød. Firmaet har dermed solid byggefirma med lang erfaring i bunn. De ansatte har byggefaglig bakgrunn og erfaring med hest.

Kubberød leverer nå komplette rideanlegg med stall og ridehaller. Stallinnredningen er fra Corton. De leveres i mange utførelser. Fyll kan leveres i alt fra plast til bambus.

Fra England leveres ridebunnen Martin Collins. Ridebunen brukes bla under Oslo Horse Show.

Øyvind Fossum i firmaet er banebygger og forteller at de leverer hinder fra Top-Jumps som kommer fra Belgia. De har bla hindervogner som flere anlegg burde gått til anskaffelse av for å lette arbeidet.

Samme firma fra Belgia leverer tre gjerder og fra Irland kommer Blue frog flis som er støvfri og har god oppsugningsevne.

Siste tilskudd på produkter er hestebiler. Dette begynte de med for 3 uker siden og de kommer i alt fra små hestebiler som til store luksus lastebiler. De små bilene kan kjøres med vanlig førerkort og har plass til to hester.

 

Walber

aegmesse3Walber er kanskje mest kjent for hestebiler, ridebunner, hinder og fine stallbokser. Nå leverer Walber også komplette staller fra Tyskland. De kan tilby alt fra prosjektering til ferdig bygg.

På AEG brukes Walber bunn. Firmaet leverer flere typer filt i forskjellige farver og materialer. Noe er restprodukter fra tepper, mens noe er produsert til formålet. Man kan blande inn gummi/plast i tillegg til voks. Alt kan tilpasses ønske mann måtte ha.

Under sanden legges ofte matter for å holde sanden stabilt på plass. De leveres med og uten dreneringshull. Under AEG brukes selvfølgelig den uten drenering slik at fukt ikke trenger ned i gulvet under.

Stallbokser har Walber et rikt utvalg av fra Laake, som er godt gjennomtenkt i sin konstruksjon. Carsten Holst Juhl fra Walber forteller at metallet er galvanisert og kan leveres med pullverlakk. Sprinklene mellom boksene er på 5,5 cm som er maks kravet i Tyskland. (I Norge er retningslinjene 5 cm for små hester og 8 cm for store hester).

Fyllet i boksene er av tre i forskjellige typer. Bambus er kanskje det beste da det ikke endrer form og har en hardhet som tåler alt fra hestespark til høytrykkspyling. Walber leverer ganske tykke planker i motsetning til andre firmaer på markede i Norge.

aegmesse5Utformingen på boksene varierer. En type har skyvedør med hel metallramme som mottaker (se bilde) Andre bokser har dører som har feste nederst og øverst. I veggene ut mot stallgang anbefaler de små sprinkler i treverket. Dette for at ammoniakkluft i boksen skal sige ut og ikke bli liggende nederst i boksen.

Ut mot padockene kan Walber levere hel hestedør, men der vinduet kan åpnes. Vinduene levere i termoglass slik at hestene ikke klarer å ødelegge glasset.