Hvor vanlig er denne adferden og hvilke faktorer påvirker frekvensen av denne adferden, så som rase, bruk, oppstalling, etc. Dette ønsker forskere å finne mer ut av og trenger da din hjelp.
Offentlige Norge
Hoderisting hos hester, en spørreundersøkelse blant norske hesteeiere
Store endringer i Sverige
Det skjer mye i forhold til hestehold i Sverige. Hester skal registreres med bostedsadresse og det må meldes om midlertidig flytting. Det kan komme lov som stiller store krav til utearealer og hesteholdforeskriften er endret.
En svak bedring
Mattilsynets arbeid med Dyrevelferd i 2019, har nå kommet i rapports form. Den viser at 708 hesteholdere av de 16005 som er registrert hos Mattilsynet, fikk tilsyn i 2019. Sammenlignet med tidligere år er det færre alvorlige tilfeller.
Spilt kan bli fjernet i Sverige
Tiden for spilt renner ut i Sverige. Fra 1.mars i år ble det forbudt og bygge nye spilt. Regjeringen ønsker at ingen dyr skal være bundet og har fått Jordbruksverket til å lage en konsekvensutredning som gir plan for veien videre. Danmark har forbud mot spilt. I Norge og Finland er det lovlig.
Dyrehelseforeskriften – hvordan påvirker den ditt hestehold
I 2018 kom den nye Dyrehelseforskriften som bla skal sikre god dyrehelse. Den gjelder derimot ikke for generelt hestehold, med unntak for de som har flere type dyr, arrangerer åpen gård, konkurranser, etc. Bør den gjelde eller følges av alle som holder hest?
Arbeid med oppdatert KSL er godt i gang
Godkjenningsordningen for hestevirksomheter ligger under Kvalitetssystemet i landbruket (KSL) og selve KSL systemet er nå under oppdatering. Siden 2015 har mange hestebedrifter blitt godkjent i bransjestandard Hest.
Funksjonskrav i Sverige
Hesteholdet i Sverige fikk en stor endring fra 1.mars i år. I Sverige og Norge har det blitt stilt konkrete krav til hesteholdet. Den nye forskriften i Sverige fokuserer derimot på funksjon fremfor konkrete krav. Dette åpner for at man kan tenke nytt innenfor hestehold.
Utkast til ny forskrift om velferd for hest og hund i konkurranser
Mattilsynet har sendt ut på høring forslag til forskrift om velferd for hest og hund i konkurranser. Bakgrunnen til forskriften er å bidra til god velferd for hester og hunder som trenes til og brukes i konkurranser.
Innstramming av krav til import av høy og halm
Det har blitt importert mye høy og halm fra utlandet i høst som en følge av tørken i sommer. Risikoen for at det følger med sykdommer har derfor økt og man ønsker å iverksette tiltak for å sikre at import gjøres mer trygg.
Ny dyrehelseforskrift
I dagens samfunn er det et økende smittepress på alt dyrehold i Norge. Det er derfor laget en ny oppdatert dyrehelseforskrift som trådde i kraft 1 juli 2018. Den skal ivareta dyrehelsen på en bedre måte i form av forebyggende tiltak, kontroll og begrensninger ved sykdommer.
Sikker import av høy
Vurderer du å importere høy fra utlandet så pass på at du følger regler og rådene fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet, for å unngå at sykdommer skal komme med høyet inn til landet. Torsdag 19.juli avholdt de informasjonsmøte der de kom med viktig informasjon og huskeregler.
Informasjon om Salmonella
I disse dager er det seks staller som er smittet av salmonella, men flere dyrehold er båndlagt som følge av mulig smitte. Hva er Salmonella, hvordan sprer den seg videre og hva innebærer båndleggingen?
Nasjonal veileder om hest
Det siste året har det blitt laget en Nasjonal veileder for hest. Den skal fungere som et oppslagsverk spesielt for kommuner, men blir et fint oppslagsverk også for politikere, skoler, helsevesenet, reiseliv og mange andre.
Kan få følger for hesteholdet
Endrede krav i gjødselvareforskriften kan påvirke antall hester man kan ha oppstallet på et sted, lengden på komposteringen og kan gi ekstra kostnader for drifter. Gjødsel fra hest og andre dyr er nemlig en utfordring for miljøet og blir ofte dårlig utnyttet. Dette ønsker Landbruks- og matdepartementet i samråd med Klima- og miljødepartementet å gjøre noe med.
Mange hester kan ha det bedre
Årsrapporten til Mattilsynet om Dyrevelferd i 2017 viser at det fortsatt er store forbedringspotensialet innen hest. De fleste hesteholdere gir hestene et godt liv der de ikke lider, men det er for mange som ikke oppfyller regelverket. Skal man oppnå nullvisjonen til Mattilsynet er det enda en lang vei å gå for enkelte hesteholdere.
Hestepest og andre sykdommer
Mattilsynet har i disse dager gjennomført en nasjonal beredskapsøvelse. Målet har vært å sette fokus på hva som kan skje, hvis det kommer et utbrudd av alvorlig smittsom hestesykdom i Norge. Mattilsynet jobber med evalueringen, men er klar i at man som hesteeier kan gjøre en god del selv for å hindre spredning.
Side 1 av 5